Πηγή: capital.gr
Του Τάσου Δασόπουλου
Την υποσημείωση οίκων αξιολόγησης και διεθνών οργανισμών ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργεί κινδύνους σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις σπεύδει να “διαγράψει” το ΥΠΕΘΟ, εξοφλώντας 10 χρόνια πριν από την λήξη τους τα δάνεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης της οικονομίας.
Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των τελευταίων 8,5 δις ευρώ από τα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, το ΥΠΕΘΟ επιταχύνει πλέον την αποπληρωμή του διμερούς δανείου ύψους 52,9 δις με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με την κωδική ονομασία Greek Loan Facility (GLF).
Από το δάνειο αυτό η Ελλάδα έχει εξοφλήσει πρόωρα 7 δόσεις συνολικού ύψους 18,55 δις ευρώ, οι οποίες καλύπτουν δόσεις μέχρι και το 2032. Ειδικότερα, αποπλήρωσε δύο διπλές δόσεις ύψους 5,3 δις ευρώ η κάθε μια το 2022 και το 2023 και μια τριπλή δόση ύψους 7,93 δις ευρώ, στο τέλος του 2024. Ο στόχος είναι τα υπόλοιπα 34,55 δις ευρώ του δανείου, να αποπληρωθούν από φέτος μέχρι και το τέλος του 2031, με την αρχή να γίνεται φέτος με την αποπληρωμή άλλης μιας δόσης ύψους 5,3 δις ευρώ. Η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων του δανείου γίνεται με την χρήση των διαθεσίμων του δημοσίου, στα οποία προστέθηκαν και επίσημα από πέρσι το “μαξιλάρι” των 15,7 δις ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Με την χρήση χρέους (δηλαδή των διαθεσίμων) για την αποπληρωμή χρέους (του GLF), η Ελλάδα έχει σβήσει οριστικά 18,55 από το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, θα έχει και ένα κέρδος περίπου 840 εκ ευρώ από τους τόκους.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά το 2032
Η κίνηση αυτή αλλά και όλες οι άλλες ανάλογες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, κατατείνουν αφενός στο να μειωθεί ταχύτερα το ύψος του χρέους ως ποσοστό τους ΑΕΠ και αφετέρου, το χρέος που επωμίζεται η χώρα μέσω του δανεισμού από τις αγορές, να έχει χαμηλότερα επιτόκια και μακρύτερο χρόνο αποπληρωμής.
Ωστόσο η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του πρώτου μνημονίου 10 χρόνια νωρίτερα έχει και ένα ακόμη στόχο. Να εξομαλύνει την ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μετά το 2032. Από το 2033 η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα 90 δις του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τα οποία πήρε μπαίνοντας στο δεύτερο μνημόνιο . Τα δάνεια, θα αποπληρώνονται μεν με το ρυθμό που τα εκταμίευσε η Ελλάδα αλλά μαζί με το κεφάλαιο του δανείου, θα πρέπει να αποπληρώνονται και οι τόκοι ύψους 25 δις ευρώ, οι οποίοι είχαν αναστολή πληρωμής μέχρι και το 2032.
Στόχος η αναβάθμιση στην βαθμίδα Α
Η κίνηση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του πρώτου μνημονίου, σε συνδυασμό με την ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέσω των υπερπλεονασμάτων της οικονομίας και του σχετικά υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας έχουν εκτός από τους συμβολικούς και ένα πρακτικό στόχο: Την αναβάθμιση της οικονομίας στην βαθμίδα Α, όπου βρισκόταν πριν η Ελλάδα πριν μπει στο φαύλο κύκλο των μνημονίων. Μετά το 2032, η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου. Σταδιακά, όλο και μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα φεύγει από τα χέρια – και τις ειδικές πρόνοιες – του λεγόμενου “επίσημου τομέα” για να επανέλθει στις αγορές, όπου θα είναι πλέον ευάλωτο στις κατά καιρούς κρίσεις. Για να είναι περισσότερο “ανθεκτικό”, θα πρέπει εκτός από μια πιστοποίηση μια υψηλής βαθμίδας πιστοληπτικής ικανότητας να είναι όσο το δυνατό μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ.